متن-بسته چیست؟
در رستۀ نرمافزارهای اختصاصی همانند نرمافزار اسپریتپورتال شرکت نیافام، حقوق قانونی منحصراً برای دارندۀ حق تکثیر باقی مانده و اکثر نرمافزارهای اختصاصی به صورت منبع بسته در دسترس قرار می گیرند. مالک این نرمافزارها، شرکت توسعهدهندۀ آن است و این مهم از طرف سازمان فناوری اطلاعات تأیید میگردد و نرمافزار، شناسنامه و کد ثبتی دریافت میکند.استفاده از اینگونه نرم افزارها مستلزم خرید یا کسب مجوز بهرهبرداری از دارنده است و دسترسی به کدهای منبع و تغییر آنها توسط کاربر، امکانپذیر نیست و کاربران مجاز به تکثیر، به اشتراک گذاشتن، تغییر، توزیع مجدد یا مهندسی معکوس کدهای منبع نیستند.
بایدهای استفاده از نرم افزار متن-بسته.
امنیت
نرم افزارهای متن باز اغلب به داشتن مشکلات و مسائل امنیتی مشهور هستند. اغلب مدیران ITو تصمیم گیرندگان در شرکتهای بزرگ در مورد امنیت نرم افزارهای متن باز تردید دارند. اینگونه نرمافزارها لزوما در یک محیط کنترل شده توسعه نیافته است و چون این نرم افزارها اغلب بصورت کامل بازبینی و تصحیح نمی شوند پس امکان اینکه یک برنامه نویس که در توسعه نرم افزار مشارکت داشته، کدی را در نرم افزار گنجانده باشد تا بوسیله ی آن بتواند از اطلاعات شما سوء استفاده نماید، وجود دارد. بنابراین نرم افزارهای متن-بسته امن تر هستند و دلیل آن این است که در یک محیط کنترل شده توسط یک تیم متمرکز با مسیر مشترک توسعه یافته است. علاوه بر این، بازبینی و تست کد منبع توسط این تیم، خطر وجود back door ها و هرگونه اشکالات را بشدت کاهش می دهد. در ایران، نهادهایی رسمی همانند سازمان افتای ریاست جمهوری و سازمان فناوری اطلاعات برای تضمین امنیت برنامه های کاربردی تحت وب، آزمایشگاه هایی را برای تست نرم افزارهای متن-بسته معرفی میکنند و پس از تأیید امنیت، گواهیهای رسمی از سوی سازمان فناوری اطلاعات برای این اپلیکیشنها صادر میشود لذا خصوصاً در بستر سرویسهای تحت وب، سازمانها و نهادهای حکومتی و دستگاههای اجرایی همگی موظف به استفاده از نرمافزارهای تأییدشده هستند.
پشتیبانی و آموزش
سطح سرویسدهی و پشتیبانی از نرمافزار جهت به حداقل رساندن نقائص و مشکلات و همچنین افزایش بهرهوری، یکی از مهمترین مزیتهای نرمافزارهای متنبسته نسبت به نرمافزارهای متن-باز است. ارائه دهندگان نرم افزارهای متن-بسته یک نقطه کلیدی برای فروش نرم افزارهای خود دارند و آن حمایت مداوم از کاربرانی است که بدون داشتن مهارت فنی میتوانند بدون دلهره از نرمافزارهای آنها استفاده کنند. اگر کتابچه راهنمای نرم افزار کافی نباشد یا اینکه کابر در کار با نرمافزار با یک مشکل مواجه شود که تجربه آنرا ندارد، آنگاه یک ویژگی مهم در نرم افزارهای اختصاصی برای حل این مشکل وجود دارد و آن هم قابلیت برقراری تماس فوری و در لحظه با سازنده ی نرم افزار جهت حمایت و پشتیبانی است.
از طرف دیگر، نرم افزارهای متن باز برای اکثریت قریب به اتفاق کاربران کامپیوتر تهیه نشده است و این نوع نرمافزارها اکثرا برای کسانی بوجود می آیند که تخصص رفع خطا و یا تغییر کد ودستکاری آنها را داشته باشند. همچنین اینگونه نرم افزارها بصورت قانونی موظف به داشتن راهنمای کاربری نیستند. زمانی هم که مستنداتی ارائه شود اغلب شامل یکسری اصطلاحات مخصوص برای متخصصان خواهد بود. بدون مستندات کافی، کاربر باید بر جایگزینهایی مانند جوامع آنلاین تکیه کند با این فرض که یک نفر قبلا این مشکل را داشته و به او پاسخ داده شده، تا راهنمایی باشد برای یک نفر دیگر.